Bygga slott och borgar

Ett av de ultimata freestyleprojekten när det kommer till Lego är slott och palats. Har man många bitar kan man med tålamod och en god portion fantasi skapa fantastiska sagoslott eller medeltida fort av oändliga dimensioner. Man kan bygga många olika nivåer, olika byggnader och broar och murar som förenar och omringar dem alla och när man är klar kan man fylla slottet med olika Legofigurer om man har några.

Det roliga med att bygga en stor byggnad som ett slott eller ett palats är att man kan fortsätta i all oändlighet. Man kan ställa undan projektet och fortsätta när man har fler bitar eller så kan man göra hur många ändringar man vill.

För barn kan slottbyggande förenas med en egen påhittad saga om de inneboende. Är det här Snövit bor eller har man en egen kung Lars som är taskig mot alla barn? Hotar drakar så man måste bygga till extra stora torn och murar eller finns det en vacker prinsessa inlåst någonstans?

Barn leker gärna på egen hand men om man hjälper till med att skapa en hel sagovärld runt slottet så är man ofta en välkommen medlem. Ge en bra introduktion, till exempel ett inledningsscenario om hur slottet står på ett högt berg och att den omkringliggande skogen är bebodd av elaka troll. Berätta att en prinsessa som är bra på att skjuta båge vill stå på murarna och spana efter trollkarlen så det måste finns murar åt alla håll.

Låt sedan barnen bygga slottet efter sagans behov och låt dem sedan framföra den berättelse de hitta på under byggandets gång. Om man spelar in detta blir det ett underbart minne för framtiden och du kommer säkert att häpna över barnens inlevelseförmåga och glädje i att bygga sitt eget sagoslott i Lego och deras fria fantasi.

englishPersonalPress