Kul med Lego

Sedan Lego tog över världen på 70-talet har både små och stora barn glatts åt och passionerat sysslat med denna kreativa hobby. Dess geniala system av byggklossar i regnbågens alla färger och varierande stilar och storlekar som passar med varandra tillåter fantasin och skaparglädjen att blomstra.

Med tiden har Lego blivit en del av vardagen i precis hela världen och man har utvecklat många olika stilar, tillbehör och idéer, för att inte tala om alla filmer, nöjesparker och dataspel med legotema som kommit. Lego är för många en livsstil och i dag finns det till exempel legoklubbar för vuxna där man kan träffa likasinnade, utbyta idéer till roliga projekt, visa sina egna skapelser och göra utställningar. Det finns också många sidor på internet och i social media som handlar om Lego och det ser inte ut som om fenomenet kommer att minska!

Lego har lanserat många olika byggsatser och stilar genom åren för alla åldrar. Man kan bygga berömda monument och byggnader, man kan skapa hela städer, göra äventyrslandskap, dockhus och djurfarmar. Det finns Harry Potter, Stjärnornas krig och Batmanlego och det finns ett stort utbud av tekniskt lego där man kan bygga bilar med motorer och helikoptrar med roterande rotorblad. Vissa byggset riktar sig till småbarn medan andra är för äldre och det är inte sällan som en rejäl portion pedagogik inbakats då det finns set som går ut på att man skall lära sig att räkna, skriva etc.

Den första produktionslinjen kallades för Lego Basics och här hittade man hela grundkonceptet av byggklossar med specifika färger och storlekar som alltid var de samma. Det var så det började. För de hängivna entusiasterna är det fortfarande det “riktiga” Lego och man kallar det idag för FreeStyle då det är den absolut friaste formen av byggande. Man kan göra precis vad man vill med bitarna, och det finns alltså inga instruktionsmanualer eller ritningar av specifika projekt, även om det kan medfölja vissa förslag.

englishPersonalPress