Den smarta uppfinningen lego

mar 06

Den smarta uppfinningen lego

Lego är en fantastisk uppfinning som är både rolig och pedagogisk! Lego kommer i många olika varianter och storlekar från olika tillverkare. Oavsett ålder, kan lego vara roligt för alla åldrar då man får använda fantasin och skapa med oändliga variationer.

Fördelen med lego

Lego är bra för barns utv eckling då finmotoriken utvecklas och barnet lär sig problemlösningar.

De många och unika fördelarna med att använda lego hjälper hjärnan att utvecklas mer. Lego är bra både för vuxna och barn då lego kan utveckla vår emotionella intelligens och får oss att fokusera. När barn leker med lego kan det bli stökigt och svårt att komma åt att städa i hemmet. Ska man till exempel flytta, kan det ta tid med packning och annat och det kan vara svårt att hinna med även att städa inför flytten. Då kan man med stor fördel anlita unik och professionell flyttstädning som kan hjälpa till med flytt- och städhjälp i hemmet, men även byggstädning, kontorsstädning, visningsstädning och fönsterputsning!

Legos historia

Lego är bitar av plast som sätts ihop med varandra och utvecklades år 1949 i Danmark av dansken Godtfred Kirk Christiansen. Ordet Lego härstammar från danskans “leg godt” som på svenska kan översättas “lek bra”. Lego startade som ett familjeföretag och Godtfreds far Ole Kirk Christiansen startade företaget redan år 1891. Företaget började i mitten av 1950-talet att exportera lego och Sverige var ett av de första länder som tog in lego till försäljning. År 1955 började lego komma i så kallade färdiga byggsatser med bland annat vägmärken och bilar.

Man insåg efter en tid, att det behövdes bättre fästen under klossarna. Då utvecklade man år 1958 ihåliga rör under klossarna som gjorde att klossarna satt ihop bättre.

Lego blev allt mer populärt och år 1968 invigde man Legoland i Jylland, en hel park med lego som tema och idag heter parken Lego city. Man insåg att lego dock skulle kunna passa för de allra minsta, men klossarna är för små med hög risk för att de mindre barnen stoppar dem i munnen. Då utvecklade man år 1969 legot Duplo, som består av större klossar som passar till mindre barn.

Lego är inte bara ett intresse som finns hos barn. Inom Sveriges Television har man en tävling med lego för vuxna som heter Lego Masters Sverige. Tävlingen, som sänds via TV, går ut på att olika lag ska tävla om den bästa legokreationen. Lego är roligt för alla oavsett ålder och det utmanar fantasin på många nivåer!

englishPersonalPress