Färger för alla

Alldeles i början kom Lego i basfärger som gult, blått, rött, grönt, vitt och svart vilket var mer än nog för barn och vuxna att komma på roliga kombinationer. Med tiden har dock denna färgpalett växt oändligt och det finns idag massor av olika färger och nyanser att bygga med, alltifrån stengrått, mossgrönt, chockrosa och genomskinliga brickor i olika pastellkulörer. Det har gjort legobyggandet ännu roligare eftersom man tillåts experimentera mer och kan göra alltmer realistiska kreationer.

För små barn är det viktigt att tidigt börja lära sig färgerna och därför är Lego ett perfekt sätt att börja med just detta. Man kan till exempel göra små föremål helt fritt som i verkliga livet har specifika färger, som en gul citron, en orange apelsin, en lila blomma eller en grå mur. Att bygga tillsammans med barnen ger både underhållning och lärdom och är dessutom ett unikt tillfälle att komma närmare sina små.

När barnen blir lite äldre kan man utöka färgpaletten och till exempel lära dem att göra regnbågar i rätt färgordning eller att ge dem projekt där de bara får använda nyanserna av en och samma färg. För en vuxen människa kan det verka självklart men för barn är det absolut inte lika lätt, och genom att bygga på egen hand får de verklig känsla för färger och hur de fungerar.

Har man flera barn eller om kompisarna är på besök kan man ge dem små projekt med specifika färger eller till och med organisera tävlingar. Man kan leka Lego Runway där barnen själva får välja en eller ett par färger och sedan bygga vad de vill i just dessa nyanser. Eller varför inte göra ett stort, gemensamt färgprojekt där man bygger en lång mur eller flod i regnbågens alla färger och nyanser? Färgerna är många och får fantasin flöda kan man göra vad man vill.

englishPersonalPress