Lego för lek och inlärning

apr 17

Lego för lek och inlärning

Att de flesta barn älskar lego är ingen nyhet. Det finns ett enormt utbud som bjuder in alla ålderskategorier från småbarn till tonåringar. De flesta leksaksbutiker har hyllmetrar fulla av de senaste förpackningarna där karaktärer från Lego Ninja-go samsas med legoklossar från Lego Duplo. Det danska leksaksföretaget Lego A/S kan numera även stoltsera med att vara den största leksaksjätten i världen och framgången bygger på en förmåga att anpassa konceptet till alla åldrar.

Pedagogisk byggsats

Som leksak har lego många fördelar som främjar såväl inlärning som problemlösning och kreativitet. Byggsatsformatet ger frihet att bygga som man själv vill samtidigt som det finns ritningar och beskrivningar att följa för den som vill bygga enligt mall. Det finns också fantastiska möjligheter att bygga upp lekvärldar där barnen kan leka tillsammans och prova vuxenlivets olika roller. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Lego är dessutom den perfekta födelsedagspresenten när man är bortbjuden på kalas. Den som ska planera alla festligheterna kan beställa en specialdesignad tårta för barnkalas från dintårta.se. Här kan man beställa till exempel fototårtor eller motivtårtor som föreställer något ur legos omfattande sortiment.

Eftertraktade leksaker

Lego har även ett stort värde på andrahandsmarknaden på grund av legoklossarnas hållbarhet och att det är enkelt att rengöra dem. Brittiska forskare har dock nyligen visat att lego från 1970- och 1980-talet kan innehålla skadliga ämnen då de tillverkades innan regelverk för giftiga plastämnen i leksaker inrättades. Som tur är finns det en hel del nytt lego att köpa. Det danska leksaksföretaget har dessutom bestämt sig för att bli miljövänligare. Ett omfattande forskningsprojekt för att hitta ett miljövänligt material för leksakstillverkningen har inletts.

Ett inkluderande förhållningssätt

Lego har ofta hyllats för att de skapar leksaker där figurerna har olika hudfärg och leksaksseten representerar en uppsjö av olika yrken med alltifrån bondgårdar till polisstationer och storstadssjukhus som förebilder. Under sommaren 2016 togs ytterligare ett kliv framåt när den nya Lega City-serien lanserades. Den innehöll nämligen en legofigur som föreställde en rullstolsburen pojke.

Lego hade redan tidigare släppt Duplo med en rullstolsburen figur, men då var det en äldre man och företaget fick omfattande kritik för att syssla med stereotyper. Det har dock ganska länge funnits rullstolar som tillbehör i till exempel Lego Duplos sjukhussortiment där man själv kan välja vem som ska använda rullstolen. När nyheten om den planerade lanseringen släpptes hyllades det danska leksaksföretaget över hela världen. Glädjen blev särskilt stor i USA där bland annat Toy Like Me var mycket nöjda med beslutet. Organisation arbetar aktivt för att det ska utvecklas fler leksaker som verkligen visar hur vardagen för alla rörelsehindrade barn ser ut. Leksaker av den här typen kan bidra med att öka både förståelse och acceptans för handikappade i samhället.

englishPersonalPress